"Bycie fit jest git" to projekt współfinansowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oraz Fundusz Promocji Mięsa Wieprzowego, Fundusz Promocji Mięsa Wołowego, Fundusz promocji Ryb oraz Fundusz Promocji Owoców i Warzyw. Akcja jest skierowana do ludzi młodych, aby zwiększyć ich świadomość z zakresie odżywiania.
W czasie warsztatów uczniowie dowiedzieli się, jak powinna wyglądać prawidłowo zbilansowana dieta, jakie wartości odżywcze możemy znaleźć w poszczególnych gatunkach ryb, mięsa, owoców i warzyw, jak prawidłowo poddawać te produkty obróbce termicznej, by zachowały zawarte w nich witaminy i minerały oraz czym się kierować przy ich zakupie.
Uczestnicy warsztatów słuchając wykładów jednocześnie mogli się przekonać jak smakują polecane produkty. Uczniowie mieli okazję zjeść wysokoenergetyczną, śniadaniową sałatkę, wołowe kabanosy, ekologiczne jabłka oraz wypić sok z aronii.
Na zakończenie spotkania prowadzący przeprowadzili quiz sprawdzający i jednocześnie podsumowujący przekazaną wiedzę. Ekspertami w dziedzinie odżywiania, a jednocześnie zdobywcami nagród zostali: Gabriel Kwapisz z kl. II b, Wojciech Kołodziej z kl. II a i Szymon Szabat z kl. I b.