Rodzaje pilarek stołowych
Ze względu na rodzaj ostrzy i sposób cięcia można obrotowe piły stołowe podzielić na kilka głównych typów. Najczęściej spotykanym rodzajem są uniwersalne pilarki stołowe. Cechują się średnimi rozmiarami i przeciętną mocą. Sprawdzają się w przydomowych warsztatach i w pełni wystarczają do podstawowych, prostych prac. Bardziej zaawansowanymi urządzeniami są precyzyjne pilarki stołowe. Odznaczają się większą prędkością obrotową, solidnymi ostrzami o licznych, ale niewielkich zębach, a co za tym wszystkim idzie - wyższą ceną.
Wśród pilarek stołowych można wymienić również modele z heblarką czy warianty formatowe. Te pierwsze - jak sama nazwa wskazuje - umożliwiają nie tylko samo cięcie, ale również heblowanie drewna. Dzięki takiemu rozwiązaniu łatwo oszczędzimy miejsce i pieniądze, które normalnie musielibyśmy przeznaczyć na dwa różne urządzenia. Pilarki formatowe z kolei wyposażone są w prowadnice, które pozwalają ciąć nawet bardzo duże elementy szybko i precyzyjnie.
Zasilanie ma znaczenie
Innym kryterium podziału pilarek stołowych może być sposób ich zasilania. Największą wydajność będą oferowały te zasilanie z sieci. Nie są one jednak niezbędne do prostych prac. Na amatorskie potrzeby w pełni wystarczą akumulatorowe pilarki stołowe z PHUABC. Wbrew pozorom nie ustępują one w znacznym stopniu modelom sieciowym. Nowoczesne silniki i pojemne, szybko ładujące się baterie zapewniają im dużą moc, za którą idzie wygodna i sprawna praca.
Na rynku można spotkać się również z piłami stołowymi na siłę. Zasilane są one prądem trójfazowym. Dzięki temu oferują wyższą moc oraz większą wydajność. Za prędkością obrotową idą niestety rosnące koszty eksploatacji. Dlatego też rozwiązanie tego typu zalecane jest wyłącznie profesjonalnym warsztatom, w których pilarka pozostaje cały czas w użyciu.
Wybierając pilarkę stołową, zawsze bierz pod uwagę zapotrzebowanie i swój styl pracy. Dzięki temu wybierzesz model, który spełni Twoje oczekiwania. Największe znaczenie ma to, jak często i z jakimi materiałami pracujesz. Istotny będzie również rodzaj obróbki (od prostego cięcia, przez docinanie pod kątem, po heblowanie).