Wersja mobilna     +   Dodaj wydarzenie    Dodaj aktualność    Dodaj galerię    Zgłoś temat    Dodaj ogłoszenie    Dodaj ofertę  
Przeczytaj:
Rozmiar tekstu:
AAA
KRAJ Artykuł partnera
2020.12.18 18:01

Jak przygotować Wigilię "last minute"?

Wieczerza wigilijna jest piękną polską tradycją, którą większość z nas lubi kultywować. Każdego roku staramy się zaplanować święta wcześniej. Jednak obecny czas jest specyficzny i różny od lat ubiegłych; może zatem spotkać nas niespodzianka w postaci konieczności zorganizowania Wigilii w domu, bo ze względów bezpieczeństwa nie możemy udać się do rodziny mieszkającej na drugim końcu Polski. Jak poradzić sobie z tym wyzwaniem?
Jak przygotować Wigilię "last minute"?
Jak przygotować Wigilię "last minute"?

Zakupy w przeddzień

Niestety, nie zdążymy już zamówić gotowych potraw wigilijnych w cateringu. Zresztą ich tegoroczne ceny skutecznie zniechęcają do zakupów. Bez porównania korzystniej cenowo wypadnie zakupienie półproduktów w popularnych marketach i dyskontach, które zwykle w okresie przedświątecznym przygotowują bogatą ofertę.

Nie ma sensu jednak nerwowo biegać po sklepach, gdyż wtedy z pewnością przepłacimy, a i możemy o wielu rzeczach po prostu nie pamiętać. Dlatego lepiej usiąść przy komputerze i odwiedzić serwis Gazetkomat.pl. W ciągu zaledwie 1 godziny można znaleźć wszystkie interesujące nas produkty, oferowane z atrakcyjnymi rabatami, sporządzić listę i udać się na zakupy.

Propozycje wigilijnych zimnych zakąsek "last minute"

Na każdym wigilijnym stole muszą się znaleźć ryby. Zimne zakąski rybne to głównie tradycyjne śledzie pod różnymi postaciami. Bogaty wybór gotowych zakąsek śledziowych oferuje ukazująca się w Tesco gazetka świąteczna. Można w tym sklepie nabyć śledzie w oleju, w sosie śmietanowym, rolmopsy, a także solone filety do samodzielnego przyrządzenia.

Również w Tesco można kupić gotową sałatkę jarzynową, która podawana jest na Wigilię w bardzo wielu domach. Wystarczy umieścić ją w naczyniu, udekorować np. gałązkami zielonej pietruszki, jajkiem na twardo, pomidorem, majonezem i podać na stół.

Wydawana przez dyskont Stokrotka gazetka także proponuje gotowe zakąski rybne - łososia i makrelę w galarecie oraz oryginalną rybę "po chojnicku" z dodatkiem mieszanych warzyw, która może stanowić ciekawą odmianę dla popularnej ryby po grecku.

Zupy wigilijne - barszcz i grzybowa

W gazetkach promocyjnych można znaleźć oferty koncentratu barszczu w szklanych butelkach, który doskonale zastąpi barszcz na zakwasie. Dostępny jest również barszcz czerwony w kartonie, gotowy do podania po podgrzaniu, a także uszka z grzybami leśnymi - niezbędny dodatek do barszczu. Uwaga: nie należy takiego barszczu gotować, jedynie podgrzać nie zagotowując, gdyż straci piękny, czerwony kolor i stanie się brunatny. Można dla pewności utrwalić kolor sokiem z cytryny

Zupę grzybową przyrządzamy na ogół z grzybów suszonych, które trzeba dzień wcześniej namoczyć. Jeżeli nie ma na to czasu, warto kupić grzyby mrożone; w sprzedaży są borowiki, kurki i podgrzybki. Zupę z mrożonki przygotujemy w kilkanaście minut według przepisu na opakowaniu. Można do niej kupić gotowe łazanki, ewentualnie ugotować makaron - w zależności od upodobań.

Dania gorące

Sztandarowym daniem gorącym na polskim stole wigilijnym jest karp. Pieczony, smażony - jak kto lubi. Opublikowana przez dyskont Lidl gazetka poleca świeże płaty z karpia, które wystarczy doprawić i poddać obróbce termicznej. Dzięki temu odpada czasochłonne oprawianie i filetowanie ryby.

W Lidlu przed świętami funkcjonuje targ rybny, gdzie można zakupić również inne świeże i wędzone ryby. Dostępny jest dorsz, pstrąg i łosoś, które mogą stanowić alternatywę dla tych, którzy nie lubią karpia.

W marketach są też do nabycia gotowe pierogi z kapustą i grzybami, które są w wielu domach podawane na Wigilię. Można kupić świeże lub mrożone. Popularnym ciepłym daniem wigilijnym są też łazanki z kapustą (ewentualnie z kapustą i grzybami) - również dostępne w ofertach Gazetkomatu.

Desery wigilijne

Jak na słodko - to koniecznie z makiem. Gotowy do użycia mak z dodatkiem bakalii jest dostępny we wszystkich marketach i dyskontach spożywczych w puszkach. Wystarczy wymieszać go ze śmietanką i dodać do klusek lub łazanek.

Tradycyjny kompot z suszu trzeba nastawić do gotowania w pierwszej kolejności, a następnie zająć się innymi potrawami. Mieszankę kompotową kupujemy w jednym z wybranych sklepów. Sprzedawana jest na ogół na zafoliowanych tackach. Jeżeli chcemy uzyskać kompot z egzotyczną nutą, możemy wrzucić do garnka całą cytrynę lub pomarańczę przekrojoną na pół.

Makowiec, sernik i keks to tradycyjne wigilijne ciasta; można je znaleźć we wszystkich marketach, a w niektórych w okresie przedświątecznym urządzane są stoiska ze słodkimi wypiekami.

Przygotowanie Wigilii z Gazetkomatem jest szybkie i nie pochłonie wielkich kosztów, zwłaszcza że w gazetkach można znaleźć kupony rabatowe na wiele produktów, jakie będziemy kupować do przygotowania jedynej takiej wieczerzy w roku.

Red.
REKLAMA
Oceń:
0 głosów
Red. dodany
 
Odsłon: 1327
Dodaj zdjęcie

Waszym zdaniem (0)

Podaj login i hasło:
Login:
Hasło:
Skomentuj na forum:
Zarejestruj się
Jesteś już zarejestrowany na bilgorajska.pl? Zaloguj się
Imie lub nazwa:
Treść komentarza:
Przepisz niebieski tekst z obrazka wyżej:
Brak wpisów, Twój komentarz może byc pierwszy.
Zgodnie z ustawą o świadczeniu usług droga elektroniczna art 14 i 15 (Podmiot, który świadczy usługi określone w art. 12-14, nie jest obowiązany do sprawdzania przekazywanych, przechowywanych lub udostępnianych przez niego danych) wydawca portalu bilgorajska.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.
Przy komentarzu niezarejestrowanego użytkownika będzie widoczny jego ZAKODOWANY adres IP. Zaloguj/Zarejestruj się.
reklama
REKLAMA
REKLAMA

Najpopularniejsze

REKLAMA
Gazetka Lidl - Zobacz aktualne promocje i nowe gazetki na stronie Moja Gazetka
REKLAMA
w sobotę, godzina 20:26 Powiat
Studniówka 2025: tak się bawi RCEZ [NOWE ZDJĘCIA]
Uczniowie Regionalnego Centrum Edukacji Zawodowej w Biłgoraju otworzyli sezon studniówkowy wśród szkół z powiatu biłgorajskiego. Bal odbył się w restauracji Bocarlo w Tryńczy.
dzisiaj, 16:49 Biłgoraj
Przetarg na nowy samochód dla Urzędu Miasta ogłoszony
dzisiaj, 09:20 Turobin
Podziękowania od kuriera za odzyskanie skradzionego busa
w poniedziałek, godzina 10:32 Tarnogród
103. urodziny mieszkanki powiatu
W sobotę, 1 lutego Pani Marianna Kida najstarsza mieszkanka gminy Tarnogród świętowała 103. rocznicę urodzin.
we wtorek, godzina 09:26 Goraj
Dyskoteka dla dorosłych
w środę, godzina 15:53 Różaniec
Droga powiatowa do remontu
w poniedziałek, godzina 10:09 Biłgoraj
Nowy dyrektor Biłgorajskiego Centrum Kultury
Dyrektor Biłgorajskiego Centrum Kultury Stanisław Kowalczyk, który od 2020 roku kierował instytucją, złożył rezygnację z powodów osobistych. Jego obowiązki od lutego przejmie Tomasz Falandysz, wieloletni pracownik BCK.
w poniedziałek, godzina 09:13 Kowalówka
5 tys. zł mandatu dla mieszkańca powiatu
w środę, godzina 15:45 Tereszpol
Do 1000 zł kary dla właścicieli psów
w piątek, godzina 11:04 Powiat
Kryzys w branży meblarskiej? Spółka zaostrza skalę zwolnień
Jeszcze kilka dni temu informowaliśmy o planowanych zwolnieniach grupowych w firmie Black Red White. Wówczas liczba pracowników, którzy mieli stracić zatrudnienie, wynosiła 350 osób. Teraz jednak skala redukcji została zwiększona.
w piątek, godzina 10:03 Tereszpol
W lutym rozpoczną się kontrole szamb
w środę, godzina 12:00 Powiat
Ponad 28 mln zł na drogi z Rządowego Funduszu Rozwoju Dróg w powiecie biłgorajskim
w piątek, godzina 15:54 Tarnogród
Konwent Wójtów i Burmistrzów Powiatu Biłgorajskiego
W piątek, 31 stycznia w Tarnogrodzie z inicjatywy burmistrza Pawła Deca odbył się Konwent Wójtów i Burmistrzów Powiatu Biłgorajskiego, w którym uczestniczyli przedstawiciele samorządów z regionu.
dzisiaj, 12:35 Biłgoraj
Szkolenie kelnerów z serwowania sushi w ZSZiO
dzisiaj, 09:10 Biłgoraj
Międzypokoleniowa integracja
 
telRedakcja telefon

533 188 100

alarmSkrzynka alarmowa

alert@bilgorajska.pl

emailRedakcja e-mail

redakcja@bilgorajska.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone bilgorajska.pl Projekt graficzny CePixel wykonanie eball