KGW Korchowianki z Korchowa Drugiego zaprosiło do udziału w konkursie kulinarnym pod hasłem “Smaki mojego dzieciństwa - z pola na stół". Wydarzenie zorganizowano w niedzielę 3 października w miejscowej remizie.
Komisja w składzie:
1. Jarosław Piskorski
2. Irena Gadaj
3. Zbigniew Łaba
oceniła 23 potrawy.
W kategorii dania mięsne - 6
W kategorii dania bezmięsne - 8
W kategorii deser - 3
W kategorii napój - 6
Komisja stwierdziła, że wszystkie potrawy reprezentują bardzo wysoki poziom wykonania. Zachowane zostały elementy tradycyjne, związek z regionem, estetyka i ciekawy sposób podania. Ponadto zastosowane zostały produkty i płody rolne oraz wykorzystano tradycyjne przepisy.
Komisja oceniła potrawy konkursowe i postanowiła przyznać:
W kategorii dania mięsne
I miejsce - Kaczka z jabłkami - KGW Korchów Pierwszy
II miejsce - Kiełbasa, żeberka i mięso zapiekane w słoikach - KGW Zawadka
III miejsce - Świeżynka - KGW Przymiarki
W kategorii dania bezmięsne
I miejsce - Kluski z truskawkami - KGW Płusy
II miejsce - Smalec z warzywami - KGW Korchów Pierwszy
III miejsce - Kulasza - KGW Rakówka
W kategorii deser
I miejsce - Racuchy z jabłkami - KGW Płusy
II miejsce - Wisienki - Zespół "Za Horyzontem"
III miejsce - Blok czekoladowy - KGW Zawadka
W kategorii napj
I miejsce - Syrop z jarzębiny i rajskiego jabłuszka - KGW Korchów Pierwszy
II miejsce - Bim-ber - KGW Rakówka
III miejsce - Zakwas z buraków - Kamil Stelmach