Celem Olimpiady było pobudzenie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami żywienia, upowszechnianie wzorców racjonalnego żywienia i promocja zdrowia.
Spośród ponad 6 tysięcy uczniów z 300 szkół gastronomicznych, hotelarskich i ogólnokształcących do ścisłego finału zakwalifikowało się tylko 60 uczestników. Młodzież wykazała się wiedzą na temat zdrowego żywienia, odpowiedziała na pytania w jaki sposób określić wartość kaloryczną żywności, jak to zrobić w kuchni i jakie produkty wybrać.
Urszula Brytan uczennica III klasy Technikum Gastronomicznego w Zespole Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Biłgoraju została laureatką Olimpiady zajmując V miejsce, a jej koleżanka Katarzyna Piętak zdobyła tytuł finalisty.
Uczennice otrzymały cenne nagrody rzeczowe oraz indeks na różne uczelnie w Polsce (do wyboru). Tytuł laureata oraz finalisty zwalnia w/w uczennice z etapu pisemnego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe, otrzymują maksymalną ilość punktów. Uczennice do olimpiady przygotowywały nauczycielki działu gastronomicznego.