Lasy Lubelszczyzny są bogate w ten jakże smaczny składnik wielu potraw serwowanych na polskich stołach, powinniśmy jednak pamiętać, że ta przyjemność może spowodować tragiczne skutki. Tego roku w naszym kraju w skutek nieostrożności i nieznajomości gatunków grzybów dochodzi do licznych zatruć, w tym również śmiertelnych. Zbierający często mylą grzyby trujące z jadalnymi, a co najgorsze również je sprzedają, narażając zdrowie oraz życie konsumentów. Pani sprzedająca "leśne skarby" przy jednej z biłgorajskich ulic - Henryka S. Mówi - Grzyby zbieram od wielu lat, jadam je ja, moja rodzina oraz inni ludzie i nigdy nikt się nie zatruł. Wiem, które są jadalne, a które nie.
Pani Henryka nie postarała się jednak o atest, którego posiadanie jest obowiązkiem każdego sprzedającego grzyby. - Zezwolenia nie są mi potrzebne. Wiem, co zbieram i co sprzedaję - dodaje grzybiarka stanowczo domagając się zakończenia rozmowy. Czy takie zapewnienie może nas przekonać, że spożycie ulubionego sosu grzybowego będzie dla nas bezpieczne?
Odpowiedzi udzielił grzyboznawca, a zarazem kierownik Sekcji Nadzoru P/Epidemicznego Wiesława Lorenc. - Najwięcej przypadków zatruć zdarza się wśród osób uważających się za znawców grzybów, spożywających gatunki, do których podobne są tzw. trujące sobowtóry - mówi kierownik Lorenc. Dodaje również, że kupując grzyby mamy prawo zapytać sprzedającego o atest. Jest on wydawany bezpłatnie, na daną partię świeżych grzybów, które należy przynieść i pokazać. - Zezwolenia na wprowadzenie do obrotu wydajemy od poniedziałku do piątku w godz. 8.00 - 10.00. Niestety nie wszyscy się po nie zgłaszają, jednak osób zainteresowanych uzyskaniem atestu jest coraz więcej - dodaje Wiesława Lorenc. Atest obejmuje partię badaną, której maksymalny okres przechowywania wynosi 48h w temperaturze do 10˚C. W bieżącym roku biłgorajski sanepid nie otrzymał zgłoszeń o zatruciach grzybami na naszych terenach, jednak nie możemy wykluczyć takich przypadków w przyszłości.
Osoby zbierające grzyby dla własnych potrzeb również mogą zasięgnąć bezpłatnej porady w sanepidzie. Nawet jadalne grzyby (w szczególności gąski) mogą stać się przyczyną zatrucia pokarmowego, dlatego też nie powinny być spożywane w dużych ilościach oraz przez dzieci i osoby starsze. W przypadku podejrzenia zatrucia grzybami należy natychmiast opróżnić żołądek oraz zapewnić pomoc lekarza. Następnie zabezpieczyć resztki grzybów oraz poddać kontroli pozostałe osoby spożywające to samo danie.
W ramach zapobiegania zatruciom pracownicy sanepidu zorganizowali 9 września br. wystawę grzybów zarówno jadalnych, jak i trujących. Prowadzone są również kontrole punktów, w których można nabyć leśne zdobycze, przede wszystkim targowiska.