Ciepła i wilgotna jesień to idealny czas na grzybobranie. W tym roku są więc doskonałe warunki. W lasach o każdej porze dnia można spotkać wielu amatorów grzybów. Wielu kończy swoją wycieczkę nie tylko z pełnym koszem, ale nawet z pełnym bagażnikiem.
Szczęśliwcy potrafią znaleźć nawet takie okazy, jakimi z naszą redakcją pochwalili się Nikola, Bartek i Igor. Każde z dzieci trzyma w ręku grzyb, którego kapelusz ma średnicę kilkudziesięciu centrumetrów. Wszystkie zostały znalezione w lesie w okolicach Ciosmów. Zachęcamy naszych czytelników do przesyłania zdjęć swoich zbiorów (na adres redakcja@bilgorajska.pl), opublikujemy je pod tym artykułem.
Pamiętajmy jeszcze o kilku zasadach bezpieczeństwa. Oto podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania:
- Należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów);
-Należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek;
-Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia;
-Unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak - gatunki śmiertelnie trujące np. Amanita phalloides, Amanita verna mają przyjemny, słodkawy smak);
-Zbierać grzyby w przewiewne koszyki, w żadnym przypadku w reklamówki foliowe, bo powoduje to zaparzanie i przyspiesza psucie grzybów, nie przechowywać świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo;
-Nie należy zbierać grzybów w okolicach o skupisku odpadów tj. przy zakładach produkcyjnych, jak również rosnących w rowach lub na skraju lasu, przy drogach o dużym natężeniu ruchu - grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia;
-Nie należy zbierać i niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu;
-W razie wątpliwości czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno - epidemiologicznych;
W każdej chwili pomocy w rozpoznaniu grzybów udzielają pracownicy biłgorajskiego Sanepidu.