Sezon grzybowy w pełni. Miłośnicy wypraw w poszukiwaniu darów lasu przeżywają obecnie raj, bo lasy w tym roku pełne są grzybów.
Dziś przed Sanepidem obejrzeć można było kilkanaście rodzajów grzybów: podgrzybki, koźlarze, prawdziwki, kanie i inne. Najczęściej grzybiarze pytali o różnicę między kurką a lisówką
- Chodzi o uświadomienie grzybiarzom, które gatunki są jadalne i jak ustrzec się przed okazami trującymi. Na przykład kurkę łatwo pomylić z lisówką pomarańczową. Dla wprawionych grzybiarzy nie ma problemu, aby odróżnić te dwa grzyby, jednak dla początkujących może to być trudne. Różnią się one przede wszystkim trzonkiem i kolorem. U lisówki jest on bardziej pomarańczowy niż reszta grzyba oraz cieniutki - mówi Wiesława Lorenc, grzyboznawca z Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej.
P odstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania:
- Należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów);
-Należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek;
-Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia;
-Unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak - gatunki śmiertelnie trujące np. Amanita phalloides, Amanita verna mają przyjemny, słodkawy smak);
-Zbierać grzyby w przewiewne koszyki, w żadnym przypadku w reklamówki foliowe, bo powoduje to zaparzanie i przyspiesza psucie grzybów, nie przechowywać świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo;
-Nie należy zbierać grzybów w okolicach o skupisku odpadów tj. przy zakładach produkcyjnych, jak również rosnących w rowach lub na skraju lasu, przy drogach o dużym natężeniu ruchu - grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia;
-Nie należy zbierać i niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu;
-W razie wątpliwości czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno - epidemiologicznych;
Ponadto pracownicy Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej udzielali także innych porad dotyczących zbierania grzybów. Przypominamy, że w razie wątpliwości, co do gatunku grzybów porady wydawane są codzinnie, bezpłatnie w godzinach pracy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Biłgoraju zajmuje się tym grzyboznawca i klasyfikator grzybów.